UA-47015413-1 CaDıNıN DüNYaSı: EVDE MARSHMALLOWDAN ŞEKER HAMURU YAPIMI

11 Ocak 2014 Cumartesi

EVDE MARSHMALLOWDAN ŞEKER HAMURU YAPIMI

Merhabaa...

Bugün sıra şeker hamuru yapımında.. Evde şeker hamuru yapımı o kadar da zor değilmiş, sevdiğin biri için ilkleri gerçekleştirmek çok zevkliymiş. Şeker hamuru hazır alınabilir, marshmallowdan yapılabilir veya lokumdan elde edilebilir.

Biz küçük bir yerde yaşadığımız için her an her şeyi bulamıyoruz ve satın alamıyoruz. İnternetten de satın almak için sitelere baktığımda 1 haftadır siparişlerinin gelmesini bekleyen kişilerin yorumlarını görünce hevesim kırıldı ve başka bir yolu olmalı diye araştıma yaparken karar verdim her şeyi ben yapacaktım ;)
Daha önce şeker hamuru tecrübesi olan arkadaşımı arayarak lokumdan şeker hamurunun erime yaptığınıda öğrenince dedim kii şeker hamuru marshmallowdan olacak.. Olur mu olmaz mı derken oldu valla bi tık cesaret lazım.. Aksilik o da olabilir ama benim başıma gelmedi çok şükür ellerimde temiz kaldı ayrıca :)

Şimdi malzemelerimizi yazalım;

2 paket marshmallow (350gr)
3 paket pudra şekeri
3 kaşık su
1 çimdik tuz
Mısır nişastası
İstenilen renklerde gıda boyası

Margarin
Streç film


- Şekerlerimiz (marshmallow) beyaz ve pembe olarak ayırıyoruz.
- Tencereye su koyup kaynatıyoruz, borcamı içine oturtuyoruz ama su cama değmeyecek şekilde olmalı ki buhardan erime gerçekleşsin ve şekerlerimizin yapısı bozulmasın..



- Önce beyaz şekerlerimizi koyuyoruz, kendi kendine eriyecekler hiç panik yapmayın sıcaklık arttıkça göreceksiniz erimeyi. İyice eriyince 3 kaşık suyu ve tuzu birazda pudra şekerini ilave ediyoruz kaşıkla karıştırıyoruz. Telaş yok çok karıştırmaya gerek yok kendi kendine eriyecek)



- Şekerler tamamen bütünleştiğinde borcamı tencereden alıp tezgaha koyabilirsiniz. Elinizi sakın bulaştırmayın pudra şekeri ilave edip kaşıkla karıştırın.Katılaşmaya başlayacak. Katılaşma gerçekleşince tezgaha bolca pudara şekeri döküp borcamdaki hamuruzu kaşıkla üzerine ilave edip 3 parmağımızla yoğuralım. (Ellerimiz yapışmasın ;) )
-Boşalan borcama pembe şekerlerimizi koyalım ve onlarda erimeye başlasın :)
- Beyaz şeker hamıurumuz ne çok sert ne çok yumuşak olacak. Çok sert olursa açması zor olur çok yumuşak olursa merdaneye yapışır.



- İşte hazır çok güzel bir şeker hamurumuz oldu.. Şimdi tezgaha streçfilm serelim ve hamurumuza göre keselim fazla fazla. Streçe margarin sürelim (ki şeker hamurumuza yapışmasın) şeker hamurumuzu koyalım ve hiç hava almayacak şeklilde saralım. Bir kat daha sarabiliriz yırtılma olmasın diye.. Poşete ve kapalı bir kaba koyalım ve oda sıcaklığında 1 gün bekletelim sonra dilediğimiz zaman kullanabiliriz.
- Şimdi aynı işlemler pembe şekerlerimize de uygulanacak.

*Yumuşak hamur olursa pudra şekeri eklenecek! 1,5 paket pudra şekeri beyazlara, 1,5 paket pudra şekeri pembelere kullanılıyor ama benim pembelere daha az gitti beyaz şekerlerim daha çoktu..

*Hamur sertse elimizin sıcaklığınla yoğururup yumuşatacağız.

*Şeker hamuru buzdolabında, buzlukta, derin dondurucuda saklanmaz. Yağlanmış streçfilme sarılıp poşete koyulup bir kap içinde oda sıcaklığında saklanır. Artanlar için de aynı şey geçerli! Kullanılacağı zaman elde yumuşatılır, açılır, şekil verilir.

-Tezgaha mısır nişastası serpiyoruz ve pembe hamurumuzdan bir mikatar alıyoruz, arada üstüne nişasta serpip yufkadan az kalın açıyoruz. Pembe hamuru önce aldık çünkü ondan süslerimizi hazırlayacağız, beyaz hamur ile pastamızın üstünü kaplayacağız.



- Ben pastamı süslemek için büyük ve küçük pembe kalpler yapmak istedim, çok tatlılar ;)



* Şeker hamurumuzu açarken alt üst etmek yok üst yüzü her zaman üst olacak şekilde açılmalı.



* Gıda boyası eklemek isteyenler sıvı gıda boyası kullanırlarsa hamurda ele yapışma olabilir, telaş yok hemen pudara şekeri ilave edin ve hamurunuzla oynamaya devam edin.

-Pastamızı kaplayacağımız hamurumuzu  pastamızı tam örtecek şekilde olacak ve de fazlası olacak ne kadar fazla o kadar düzgün kapanma sağlıyor. Yani pastayı örtüp pastanın altında  3 parmak kadar fazla şeker hamuru kalırsa kusursuz bir kapanma sağlıyor. Benimki 2 parmak kadar biraz daha çalışaydım eyiydi ;)






*Ayrıca sadece krem şantili yapılan pastalar üzerine şeker hamuru ile süsleme yapıldığında şeker hamurunda erime oluyor!







Her şeyi yazmaya çalıştım, ben bu güzel pembe kalplerle uğraşırken çok mutlu oldum.. Şeker hamuru yapmak isteyene herkese kolay gelsin, yaptığınız çiçekler, böcekler, kalpler size ve sevdiklerinize mutluluk getirsin..

Afiyet olsun... =)



Hiç yorum yok: